Dacă te-ai întrebat vreodată ce este traseul de Via Ferrata, să știi că o traducere aproximativă este drum de fier. Adică, un traseu montan, dotat cu lanțuri sau cabluri metalice, montate pe stîncă, pe care te poți asigura cu ajutorul echipamentului specific de Via Ferrata.
Poate ai admirat alpiniștii cățărați pe stînci, în timp ce tu erai pe poteca de la baza muntelui. Poate te-ai gîndit cum ar fi să fii și tu sus pe stîncă. Poate te-ai gîndit că e prea complicat, necesită abilități fizice speciale și echipament greu de manevrat.
Via Ferrata poate fi pentru tine un prim pas pe care să îl faci spre alpinism, o testare a abilităților tale, o încercare a senzației de înălțime.
Pentru a parcurge un traseu de Via Ferrata, nu ai nevoie de echipament de alpinism, adică de coardă, carabiniere, bucle echipate sau lonje.
Cum arată traseul de Via Ferrata?
Traseul este de obicei suspendat, sau expus, foarte abrupt, deasupra unei prăpăstii sau canion.
Adica, foarte spectaculos.
Acesta este exact motivul pentru care se amenajeaza aceste trasee, pentru ca amatorii de altitudine să aibă acces la un peisaj spectaculos, chiar dacă nu sunt alpiniști.
Cum este concepută siguranța pe traseul de Via Ferrata?
Cablul sau lanțul este fixat în stîncă în mai multe puncte.
Aceste puncte de fixare sunt pitoane metalice.
Se realizează găuri în stîncă, iar pitoanele sunt fixate cu ajutorul unei rășini epoxidice.
Fixarea este absolut sigură.
De multe ori, echipele Salvamont fie chiar participă fie supravegheaza realizarea unui traseu de Via Ferrata, pentru a ajuta la siguranța traseului.
Periodic, cei care realizează traseul trebuie să îl inspecteze, pentru a se asigura de buna lui stare.
Cum te deplasezi pe traseul de Via Ferrata?
Cu ajutorul echipamentului specific, adică o lonjă dublă dotata cu carabiniere, te legi de cablu sau lanț.
O lonjă o păstrezi în permaneță pe lanț, cealaltă o pui la fiecare pas în fața ta.
Astfel, tu ai în permanență o asigurare, adică lonja legată de lanț.
E destul de simplu, explicația e mai complicată.
Care sunt provocările unui traseu de Via Ferrata?
- Gradul tehnic al traseului. Unele trasee sunt ușor de parcurs, pașii sunt ușor de făcut. Altele au distanță mare între pași, trebuie să te folosești de prizele pe care ți le oferă stînca.
- Gradul tău de pregătire fizică. Unele trasee pot fi parcurse cu efortul necesar unei plimbări. Pentru altele ai nevoie de condiție fizică bună.
- Gradul de expunere al traseului, adică, cît de periculos este, cîte porțiuni are în aer.
- Mediul, altitudinea, condițiile meteo. Unele trasee sunt la altitudine mică, cu acces ușor. Altele sunt la altitudine medie, de multe ori este necesară parcurgerea unui traseu de drumeție pîna la intrarea în traseul de Via Ferrata. Cele mai dificile trasee sunt la altitudine mare, poți întălni zăpadă, temperaturile sunt mult mai scăzute.
Gradul tehnic, sau gradul de dificultate
La noi, traseele sunt clasificate de la A la E, unde A este cel mai ușor, E este cel mai greu. Pentru primul tău traseu, alege unul cu grad ușor. E important să îți evaluezi abilitățile, să nu te supra apreciezi. Dacă parcurgi ușor un traseu cu gradul A, poți trece la următorul grad.
Ce elemente are echipamentul pentru Via Ferrata?
-
Setul pentru Via Ferrata
Adică, o lonja dublă, dotată cu două carabiniere și absorbitor de șoc.
- Lonja are două brațe elastice, la capătul fiecăreia este o carabinieră.
- Carabinierele: au o clapetă care stă deschisă dacă apeși cu degetul mare pe ea, iar cînd îi dai drumul, se închide automat.
- Absorbitorul de șoc limiteaza impactul în caz de cădere, pentru că are elasticitate. În cazul în care dintr-un motiv anume nu te mai poți ține de cablu sau de stîncă, în timpul căderii acest absorbitor se destinde și absoarbe șocul produs prin cădere.
Diferențele dintre diferite produse, de la diferiți producători, sunt calitatea materialelor și ergonomia carabinierelor, adică unele carabiniere sunt mai ușor de manevrat față de altele.
Setul se poate cumpăra și pe elemente, dar toate elementele sunt absolut necesare, nu pot fi omise sau înlocuite cu ceva similar.
Atunci cînd cumperi un asemenea set, asigură-te că are certificări Europene de siguranță.
Poți alege Singing Rock Phario Slide sau Phario Palm, Black Diamond Easy Rider sau Iron Cruiser.
-
Hamul
Asigură-te că alegi unul confortabil, cum este hamul Singing Rock Spinel, sau Black Diamond Momentum.
-
Casca
Ai nevoie de o cască folosită la alpinism, nu merge cu una de bicicletă sau de schi, pentru că nu îți asigură protecția necesară. Poți alege Singing Rock Hex, sau Black Diamond Half Dome.
-
Mănușile
Poți alege manuși cu degetele întregi, dar, de obicei, se folosesc mănuși fără vîrfurile degetelor, cum sunt Singing Rock Falconer 3/4 sau Black Diamond Crag Half Finger.
Ți-a plăcut ideea?
Încearca și tu un traseu de Via Ferrata. Cum să faci asta? De unde să începi?
Există un site foarte frumos, care prezintă traseele de Via Ferrata din România, și anume https://viaferrataromania.wordpress.com/trasee/
Alege un traseu din zona ta. Pentru prima ta ieșire la Via Ferrata, cel mai bine e să alegi un ghid sau un club cu care să mergi.
Sau, în curînd vei găsi pe site-ul e-Ghid mai multe variante.
Acesta te va îndruma, astfel încît să parcurgi traseul în siguranță, și vei putea închiria echipamentul.
În imaginea alăturată, traseul de Via Ferrata Kuky C, Baia de Fier, parcurs împreună cu echipa Adventuring.
Precis o să îți placă și o să te întorci