Acest articol este scris de Alex Cruceru, alpinist
Ce înseamnă bocanc dublu de iarnă?
De ce bocancii dubli de iarnă sunt atît de scumpi față de o pereche de bocanci de 3 sezoane?
Un bocanc dublu de iarnă este relizat din două părți, și anume bocancul exterior și liner-ul, sau gheata interioară.
Bocancul exterior
este realizat din material foarte rezistent, cu galoșare din cauciuc de jur împrejurul bocancului. Bocancul are parazăpadă integrată în partea superioară. Închiderea se face cu fermoar și Velcro. Talpa bocancului exterior este proiectată pentru folosire cu colțari tehnici, adică cea mai rigidă variantă de talpă.
Linerul
este realizat dintr-o spumă care se uscă foarte rapid. Pe talpă are un material mai durabil. Seamănă cu linerul clăparilor de schi.
Scopul acestui liner este să dormi încălțat cu el, atunci cînd dormi în refugiu sau în cort, în zăpadă.
De ce?
Ca să nu încalți dimineața bocancii după ce au stat o noapte întreagă în -20°C.
Aceasta este diferența dintre un bocanc dublu de iarnă și unul normal.
Construcția în mai multe straturi, din materiale rezistente la frig extrem, precum și tehnologia inclusă, determină prețul acestor bocanci.
Sunt acești bocanci potriviți doar pentru altitudine mare?
Raspunsul este simplu: NU.
Deși sunt gândiți pentru alpinism până la 6000m altitudine, sunt foarte potriviți și pentru munți mai mici, de 2-3000m, mai ales pentru alpiniștii cu circulația periferica slabă sau care au avut probleme cu degerăturile. Deși pe approach prin pădure transpir în ei, chiar și cu șosete subțiri, am ajuns cu adevărat sa apreciez bocancii când am ajuns în creastă, la -15°C, rafale de vânt de aproape 100km/h, iar eu trebuia să stau in zăpada sa filez.
Deși sunt foarte mulțumit de La Sportiva G5, în traseele lungi, de mai multe zile, am simțit
nevoia de ceva mai călduros, ca să nu mai am probleme cu degerăturile.
Astfel, fiind fan La Sportiva, G2 SM au fost o alegere normală.
Aceștia au fost concepuți in colaborare cu alpinistul italian Simone Moro, înlocuind versiunile mai vechi de Spantik si Baruntse. Designul lor schimbă total conceptul de bocanc dublu de iarnă.
Construcție
Fiind un bocanc dublu de iarnă, acesta e compus din bocancul exterior și dintr-o gheată interioară, sau liner.
La exterior de tot este și parazăpada integrată, super de efect împotriva zapezii.
Linerul este realizat dintr-o spumă care se uscă foarte rapid, iar pe talpă are un material mai durabil, deci se poate purta ca atare, ocazional, în jurul cortului sau refugiu. Față de modelele mai vechi, șireturile sunt eliminate, folosindu-se 3 prinderi cu Velcro.
Construcția mi se pare foarte simplă, fapt ce il face atât de ușor și practic. Iarna este un chin să legi șireturile cu degetele înghețate, mai ales dacă sunt pline de zapadă.
Însă La Sportiva vine cu o soluție: sistemul BOA. Deși la început am fost sceptic față de rezistența sistemului BOA, dupa 3 ani de folosire mi-am dat seama ca e totuși durabil. Marele plus e faptul că se reglează incredibil de ușor, chiar și cu mănuși groase. Tensionarea se face printr-o simplă rotire.
Pentru destrîngere, rotița se trage spre exterior și asta e tot. Pentru expediții mai lungi, în cazul în care chiar se strică sistemul, cei de la BOA pun la dispoziție un kit de reparație foarte ușor de montat. G2 fiind destul de înalt, are două BOA: unul pentru strâns laba piciorului și altul pentru fixat glezna. Acest fapt îl face confortabil și pe un approach ușor, dar și pe o cățărare dificilă.
Parazăpada este fabricată din Cordura elastică, iar in partea de sus are un elastic care o poate strânge pentru a evita pătrunderea zăpezii. Aceasta se închide un cu fermoar super rezistent și are în plus un Velcro pe toată lungimea ei, care împiedică să intre zăpada.
Alegerea mărimii potrivite
Calapodul pe care este făcut G2 este destul de îngust, bocancul în sine având un profil
specific pentru alpinism tehnic. Deși toate perechile mele La Sportiva sunt mărimea 42,5-43, pt G2 a trebuit să aleg 43,5, deci recomand alegerea cu un număr mai mare și în mod ideal probați.
Atenție! Deși în multe specificații sau review-uri se specifică greuatatea bocancilor de sub
1kg se omite totuși o parte importantă. Bocancul întradevar are sub 1kg (977g la mărimea 43,5), însa liner-ul nu este menționat de obicei (127g la mărimea 43,5).
Bocancii nu se mai lasă în timp, deci o marime mică va rămane tot mică.
Nivel tehnic
Este un bocanc ideal pentru cățarat pe gheață, se simte excelent pe picior.
Talpa are o inserție de carbon, care, pe langă faptul că izolează de frig, conferă si o rigiditate maxima. Ca părere personală, mi se pare că s-a sacrificat puțin din confortul de mers pe approach, pentru a fi mai buni pentru cățărat. Astfel, după mai multe zile de mers, pot sa irite în zona tibiei.
Colțarii tehnici stau excelent pe bocanc, asfel încît nu există absolut deloc joc. Totuși, rama din față a bocancilor e mai îngustă decît la alte modele, astfel încît niște colțari tehnici cu prindere
față mai largă, pentru clăpari, ar putea să joace.
Impermeabilitate
Ca să testez impermeabilitatea bocancilor, i-am ținut în apa pâna la glezna timp de mai
multe minute. În absența unei membrane Gore-Tex, apa întră destul de repede în ei, însă pentru trecut un pârau ar trebui să fie în regulă. Zăpada, chiar și udă, totuși nu are cum să pătrundă, până acum chiar nu am simțit nevoia unei membrane impermeabile. Modelul nou, G2 EVO vine cu membrana Gore-Tex.
Din punct de vedere al respirabilitații nu am avut probleme, În temperaturi aproapiate de 0°C, transpirația e inevitabilă, însă partea buna e că linerul interior e făcut dintr-un material care se
usucă aproape instant când e scos la aerisit.
G2 SM vs G2 Evo
Recent, La Sportiva au scos varianta nouă a modelului G2 SM, și anume G2 Evo.
Modelul nou vine cu membrană Gore-Tex, iar parazăpada are tratament de respingere a apei puțin mai eficient.
O altă diferență e mutarea unui sistem BOA în afara bocancului, pentru reglaj mai ușor.
Calapodul pentru G2 Evo e mai lat în comparație cu cel vechi, probabil nu mai trebuie luat cu o marime în plus.
Diferența de greutate între cele 2 variante nu este notabilă.
Plusuri
+ extrem de ușor si rapid de reglat
+ greutate totală mică
+ foarte calduroși
+ excelenți în zone tehnice
+ liner care se usucă foarte rapid
+ parazăpada integrată
+ talpă Vibram foarte aderentă, chiar și pe zăpadă tare
Minusuri
– dacă se stă mai mult timp în apă, apa o să intre până la urmă
– nu e potrivit pentru cei cu picior foarte lat
– în funcție de reglaje și de conformația piciorului, poate să jeneze
Concluzie
Recomand bocancul dublu de iarnă oricui are nevoie de un plus de căldură, fie că vrea alpinism de altitudine, fie că dorește să protejeze picioarele când se expune ore multe la frig.
Bocancii dubli sunt excelenți pentru ture cu dormit la cort sau bivuac, iarna, în zăpadă. Se poate dormi încălțat cu linerul, iar în bocancul exterior nu e mare problemă dacă intră puțină zăpadă peste noapte.
Dacă nu faci alpinism de iarnă, aici găsești un articol mai general, care să te ajute să îți alegi bocancii de munte.