Problemele unui picior lat
Când ai piciorul lat sau foarte lat, ești mult mai atent la alegerea încălțămintei, pentru că altfel îți ies ochii din cap după 30 de minute de strânsoare. Am pățit-o mult prea des cu adidași, bocanci sau clăpari. Inclusiv i-am luat acasă pentru o zi ca să îi probez mai multe ore. Am făcut tot felul de artificii ca să îi mai lărgesc. Chiar am opărit clăparii cu apă clocotită. Cel mai frecvent mi s-a întâmplat că am lăsat deoparte perechea respectivă, fiind prea strâmți. Cu aceste gânduri negre pornesc la cumpărături.
De ce bocancii ușori La Sportiva?
Am nevoie de niște bocanci ușori pentru drumeții rapide, fără mare greutate în spate. Genul ăsta de încălțăminte este util în condițiile de primăvară și toamnă când e mai rece. Poate este mix de teren uscat cu noroi sau chiar câțiva centimetri de zăpadă, iarba e înaltă și udă.
Descopăr cu surprindere modelele de bocanci ușori La Sportiva, proiectați folosind tehnologia pantofilor de alergare montană.
Am deja două perechi pentru alergare montană în care mă simt foarte bine și foarte sigur.
De ce? Au o aderență fenomenală, deși îi folosesc mai mult pentru drumeție:
Ce bocanci ușori am probat
Nu sunt adeptul cumpărăturilor online de haine și încălțăminte, așa că mă bucur să pot proba în magazin bocancii ușori La Sportiva:
Stream și TX Hike au și ei volum mare pentru degete, dar după 30 de minute cu ei în picioare simt că mă cam strâng pe lățime.
Ce-i drept, mi-a rămas gândul la TX Hike pentru că sunt sintetici și arată superb.
Insă când pun piciorul în Ultra Raptor II Wide… mă simt ca acasă.
Prima impresie în La Sportiva Ultra Raptor II Mid
Piciorul este foarte obișnuit cu calapodul pantofilor de alergare Ultra Raptor și mă simt bine din prima clipă. Sunt atât de încrezător că îmi vin perfect încât mă încumet și fac greșeala începătorului: a doua zi merg cu ei în Făgăraș și parcurg 18 km cu 1700m urcări.
A fost o greșeală asumată, i-am simți extraordinar de comozi, nicio jenă, nicio bășică, bătătură sau punct de presiune. Degetele au loc berechet, le pot mișca pe verticală. Bocancul este lat, ușor, moale și foarte flexibil. Practic este un pantof de alergare Ultra Raptor înălțat pe gleznă.
Comparație: pantofii de alergare vs. bocancii Ultra Raptor
Având experiența pantofilor de alergare Ultra Raptor (cu care am parcurs 350 km), îmi este foarte ușor să îi compar cu bocancii Ultra Raptor II.
- Evident, bocancul La Sportiva Ultra Raptor Mid este mai înalt
- Pantoful de alergare wide și bocancul wide Ultra Raptor II sunt puțin mai lați decât pantoful de alergare Ultra Raptor I. Au ceva mai mult volum, se simte diferența.
- Ambele modele au membrană Gore-Tex care ține foarte bine la apă. Cu pantofii de alergare am mers mai multe ore de-a lungul unui pârâu de munte, prin zăpadă umedă, cu multe traversări pe pietre, m-am udat numai spre final.
- Ambii sunt în același timp ușori, stabili și robuști, oferind o protecție foarte bună. Bocancii de piele au galoșarea de cauciuc numai în partea din față, sacrificând puțin protecția laterală pentru mai multă flexibilitate și lejeritate.
- Ambii au același profil de crampoane pe talpă.
- Dar pantofii de alergare au pe talpă un X mare alb, pe când bocancii au un X mare albastru. Ce înseamnă asta?
Tălpile La Sportiva cu X alb și X albastru
1. Configurația crampoanelor
Talpa de pe Ultra Raptor, prezentă pe mai multe modele de pantofi de alergare, este concepută pentru toate tipurile de teren. Are crampoane care oferă tracțiune pe pietre, stâncă, iarbă, mușchi, pământ, pietriș sau noroi. Dimensiunea, adâncime și spațierea crampoanelor definesc destinația încălțămintei. Ultra Raptor se potrivește cu toate.
2. Compoziția cauciucului
Cu cât o talpă este din cauciuc mai moale, cu atât ea va oferi o aderență mai bună dar se va uza mai repede. Din același motiv nu mergem vara cu anvelopele de iarnă ale autoturismului, pentru că se uzează mult mai repede, cauciucul fiind unul moale. La Sportiva a creat mai multe rețete de cauciuc, având ca parametri aderența și durabilitatea. Ca să fie ușor de memorat, a notat rețetele cu niște coduri de culoare, marcate cu un X colorat pe talpă.
3. De la teorie…
- Pantoful Ultra Raptor, care are un X alb, are aderența de 7.5 și durabilitatea de 5.1 (pe o scală de la 1 la 10).
- Bocancul Ultra Raptor care are un X albastru, are aderența de 5.6 și durabilitatea de 7.1.
Cum se traduce asta în practică?
4. … la practică
Pantoful de alergare Ultra Raptor are la activ cel puțin 350 km parcurși în regim preponderent de drumeție, cu rucsac ușor, care rar a depășit 8 kg. Talpa se prezintă foarte bine, mai are destulă “carne” în ea și mă aștept să dea semne de oboseală pe la 700 km sau mai mult. Cam asta ar însemna durabilitatea de 5.1 din 10. Aderența de 7.5 este extraordinară, am încredere deplină în ei pe orice teren, inclusiv ud.
Bocancul Ultra Raptor are aderența de 5.6. Singurele probleme pe care le-am remarcat au fost pe ud (piatră udă sau lemne ude), unde i-aș da 3.5 steluțe din 5. Trebuie un pic de atenție pe ud, mai ales pe pietre acoperite cu mâzgă, mai ales când calci exact cu adâncitura tălpii. De ajutor aici este tehnologia Trail Bite Heel care mușcă din teren cu partea frontală a călcâiului. Am traversat apa pe pietre ude, am trecut prin noroi peste lemne ude și nu am căzut niciodată 🙂 La durabilitatea tălpii de 7.1 mă aștept să trec de 1000 de km cu ei.
În loc de concluzie
Ultra Raptor II Mid este pentru un picior cu volum mare (picior lat, spațiu la degete), pentru drumeție rapidă pe distanțe lungi.
Este un bocanc foarte ușor, având 460 de grame la mărimea 43.5. Pielea este foarte moale, talpa flexibilă, cu protecție frontală bună. Necesită puțină precauție la pietrele și la lemnele ude.
Se potrivește genului de drumeție sportivă, cu rucsac ușor, unde fiecare gram contează.
Linkuri utile
Dacă vrei să citești mai multe despre bocanci, ca să poți face o alegere informată la cumpărare, aici găsești