Atunci când alegi un cort de munte, acesta trebuie selectat în funcție de:
- Destinația (locurile în care vei merge)
- Mărimea (câte persoane veți dormi în cort)
- Anotimpul (condițiile meteorologice generale, anotimpul sau sezonul)
Ne referim în principal la corturile cu care mergem la munte, le transportăm în rucsac împreună cu sacul de dormit și o saltea, sau stăm în camping.
-
Cortul potrivit pentru locul potrivit!
Este foarte important să alegi un cort adecvat pentru destinația și condițiile în care dorești să-l folosești. Ca regulă de bază: trebuie să te pregătești pentru cele mai extreme situații, viața ta poate depinde de echipamentul folosit.
Clasificare
- Corturi de munte – potrivite pentru ture de weekend sau vacanțe, 3 sezoane.
- Corturi ultraușoare – au greutatea în jur de 2kg, sunt potrivite în ture lungi; bețele se monteaza in interior.
- Corturi de expediție – potrivite în ture la altitudini mari, aceste corturi au fustă de zăpadă; bețele sunt din duraluminiu, se montează pe exterior, în canale speciale sau cu cleme.
- Corturi pentru familie – potrivite pentru a fi transportate cu mașina, au greutate mare, se montează mai încet, dar oferă confort pentru șederi mai îndelungate intr-un camping.
2. Alegerea mărimii potrivite
Corturile sunt clasificate în funcție de numărul locurilor de dormit:
- corturi de o persoana,
- corturi de 2 persoane,
- corturi de 3 persoane,
- corturi de 4 persoane,
- corturi pentru familie, pentru 5 sau mai multe persoane (unde ai loc destul ca să stai in picioare, recomandate pentru excursii cu mașina și camping; montarea durează mai mult decat la un cort mic).
Cu cate persoane mergi în excursii? Vei fi singur? Doi? Sau mai mulți? Daca mergeti doi, împarțiți cortul sau fiecare cu cortul lui? Daca împarți cortul atunci și greutatea este împarțita, unul poate să care interiorul și bețele, celălalt exteriorul și cuiele. Dacă duceți corturi separate ai intimitate, dar rucsacul este mai greu.
Cum poți să-ți dai seama care este pentru tine, mărimea ideală a unui cort de munte?
O tehnică simplă este să-ți măsori salteaua, astfel poți decide cât de spațios trebuie să fie interiorul cortului. De obicei lungimea este de 180 cm iar lațimea de 50 cm. Pentru ca doi oameni să încapă într-un cort de munte, este nevoie de cel puțin 100 cm, dacă știi că noaptea te miști mult, mai adaugă câțiva centimetri. Corturile spațioase sunt bune, dar sunt mai grele, și mai potrivite pentru camping.
În vestibulul cortului de munte poti depozita de obicei rucsacurile, e bine să verifici și dimensiunea acestuia (acestora, daca sunt două). Exista modele de corturi în vestibulul cărora încap bicicletele amatorilor de ciclism și mountain bike. Găsești aceste corturi sub denumirea de Hatchback, au aspectul unui tunel, cu bețele paralele.
Dupa ce ți-ai făcut calculul privind suprafața necesară, studiază cu atenție descriea cortului, unde găsești informații detaliate referitoare la dimensiunile acestuia, precum și o schiță.
3. Tipul cortului – în funcție de anotimpuri
Majoritatea corturilor sunt clasificate în două mari categorii:
- corturi de 3 anotimpuri (ture medii, primăvara, vara, toamna)
- corturi de 4 anotimpuri (inclusiv iarna).
– Daca mergi cu cortul vara la munte, dar și primăvara sau toamna dacă e vreme bună, alege un cort de 3 anotimpuri, cu coloană de apa medie și stabilitate bună. Corturile de 3 anotimpuri sunt rezistente la ploaie și vânt, dar iarna, în zapadă nu conferă un adapost potrivit. Corturile de 3 anotimpuri rezista la o zăpadă de 5 cm, dar o zăpadă de 50 cm iți poate crea mari probleme.
– Corturile de 4 anotimpuri, aici ne referim în special la corturile de iarnă și pentru expediții. Acestea sunt proiectate pentru a fi rezistente la vânt puternic și la cantități mai mari de zăpadă. Majoritatea corturilor de iarnă au forma de cupolă sau iglu, ceea ce este potrivit pentru ca zăpada să nu ramană pe suprafata cortului, si de multe ori au fusta de zapada. Corturile de expediție sunt dotate cu mai multe bețe (minim 3), in comparație cu corturile de camping (care au 2 bețe). Alege un cort de expediție, cu fustă de zăpadă numai dacă știi că vei merge și iarna și esti pregatit cu tot echipamentul pentru conditii extreme.
Ce informații ne comunică parametrii cortului?
- Greutatea cortului: cortul cu toate accesoriile (interior, exterior, bețe, ancore, husa cortului, descrieri de asamblare etc.).
- Numărul persoanelor: numarul persoanelor care încap în cort (stabilit de producator). De obicei corturile au o schiță în care se vede acest lucru.
- Dimensiunile de bază ale cortului: dimensiunea interioară maxima a cortului. De obicei sunt doua numere, lungime/lățime si sunt exprimate în cm.
- Înălțimea cortului: înălțimea interioară maximă, exprimată in cm. Acest numar îți arată cât spațiu ai pe verticală pentru stat sau sezut în cort.
- Dimensiunea pachetului: dimensiunea cortului în mod împachetat, pus in husa de transport.
- Numarul intrarilor: depinde de model. Doua intrari ofera un confort ridicat, fiind practice in special in situatiile in care partenerul doarme si nu vrei sa-l deranjezi.
Materiale folosite
- Folia exterioară: de obicei este dintr-un material nylon, rezistent la apă. Puteți găsi această parte și cu denumirea de tentă.
- Partea interioară: de obicei este un material nylon Rip Stop, un material ușor, de multe ori este combinat cu un material tip plasă, denumit mesh.
- Folia de sol (podeaua): este un material asemănător cu folia exterioară, cu o rezistență sporită la apă. La corturile de camping se foloseste un material de nylon laminat.
Mai jos aveți un scurt video, foarte sugestiv, în care vedeți toate elementele unui cort.
Ce înseamnă coloană de apă sau impermeablitate?
Coloană de apă înseamnă câtă apă trece prin material în unitatea de timp.
Coloana de apă începe de pe la 2.000-3.000 mm H2O, și merge până la 10.000 mm H2O. Nu inseamnă că dacă un cort are coloana de apă 10.000, e cel mai bun. Cel mai important lucru este din nou unde vei folosi cortul. Cu cat e mai mare coloana de apă, va trece mai puțină apă prin materialul cortului, dar va respira mai puțin și va face condens în condiții obișnuite.
Mulți dintre producătorii mari (Black Diamond, Marmot) nici nu produc corturi cu coloană mare de apă, majoritatea corturilor lor au coloana de 2-3.000. Nici nu este nevoie de mai mult de atât, pentru că dacă montezi corect cortul, îl ancorezi și îl întinzi bine, nu va intra apa în el. Cortul se va manifesta ca o umbrelă, apa se va prelinge de pe el.
Materialul bețelor pentru cort: sunt folosite trei tipuri de bețe:
- duraluminiu (ușoare, rezistente)
- durawrap – o fibră de sticlă întarită (preț mediu)
- fibră de sticlă (cea mai ieftină variantă)
Toate tipurile de bețe sunt goale în interior, ceea ce le oferă o flexibilitate sporită. Prin interiorul bețelor este trecut un șnur elastic care simplifică montarea.
Numărul bețelor: ca regulă, mai multe bețe conferă cortului o stabilitate mai mare. De obicei, corturile de expediție sunt dotate cu mai multe bețe (minim 3). În comparație, corturile pentru camping au 2 bețe. La unele modele de corturi se ajunge la o stabilitate mai mare prin încrucișarea multiplă a bețelor și montarea acestora prin canale exterioare.
Câteva sfaturi la/și după cumpărare:
- Verifică existenta tuturor părților componente și a accesoriilor: buzunare interioare, plasa la intrare, kit de reparație.
- Înainte de a porni la drum, montează cortul!
Montează cortul pe o suprafață cât mai plană, fără pietre, pentru a proteja baza cortului; montează ambele părți ale cortului cât mai întinse, dar fără a exagera, pentru a nu suprasolicita îmbinările; cele două părți ale cortului să nu se atingă între ele; un cort de munte întins bine va fi cea mai bună protecție pentru ploaie.
După ce te întorci din tură, curăță și usucă cortul complet, apoi depozitează-l într-un loc uscat și aerisit.
Repară bețele sau remediază eventualele defecțiuni înainte de depozitare, când ai timp suficient la dispoziție. Astfel te asiguri că atunci cand vei pune cortul din nou în rucsac, va fi funcțional, și nu vei fi nevoit să improvizezi o reparație chiar inainte de plecare, sau, mai rău, chiar când îl montezi.
You are welcome 🙂