Acest articol este scris de Livia G., SOR București
Imagini realizate de Helen Beatrice
Poți să te apuci de birdwatching fără să-ți dai seama. Dacă-i întrebi pe membrii SOR București – un grup de oameni de toate vârstele și ocupațiile care-și petrec aproape tot timpul liber în natură, cu ochii după păsări. O să vezi că majoritatea nu știu exact să spună când anume i-a prins acest hobby. Dar aproape toți aveau deja pe lista de preferințe drumețiile și ieșirile în natură: la munte, cu bicicleta, cu caiacul, la ture foto.
Merge să faci birdwatching și-n oraș
Poți observa păsări în parc sau chiar în drum spre piață. Dar șansele să dai de specii multe și mai interesante cresc atunci când ieși, să zicem, la munte. Nici nu-i nevoie, de fapt, de prea mari pregătiri.
O tură de o zi la Brașov, să zicem, ar arăta cam așa:
- Pregătești bocancii sau semighetele de trekking, depinde de terenul pe care îți propui să-l parcurgi, o pelerină de ploaie și o șapcă
- Dimineața arunci în rucsac un sandvici-două și neapărat o sticlă cu apă
- Dacă ai deja binoclu sau un aparat foto, bineînțeles că nu le vei lăsa acasă. Poți să te bucuri de prezența mai multor specii de păsări și fără ele, dar sigur că cel mai bine e să le poți observa în detaliu. 😊
Dacă vrei să știi exact ce fel de pasăre e aceea care se rotește deasupra poienilor
Poate fi corb, șorecar, uliu, erete sau, doamne-ajută!, vreo acvilă? Ca începător și în general și ca birdwatcher avansat vei avea nevoie de un binoclu bun sau de zoom-ul aparatului foto.
-
- Iei trenul cât mai devreme, astfel încât să ajungi pe la 9-10 cel târziu la Brașov. De-acolo, tu decizi dacă urci până în Poiană, dacă te oprești la Cabana Postăvaru sau dacă dai o tură scurtă pe Tâmpa.
- Cât treci prin oraș, de la gară, ține ochii pe cer. Poți să vezi, dacă e vară, drepnele, rândunele și lăstuni, cum ziceam. Dacă vezi că se apropie sau chiar dispar pentru câteva momente sub streașina unei clădiri, e foarte posibil să aibă cuib acolo. La rândunele și lăstuni, poți observa de la distanță cum își hrănesc puii.
Tot de pe strada mare din oraș poți să vezi trecând în zbor vânturel roșu, șoimul rândunelelor, uliu păsărar sau șorecar comun. Sigur că pot să treacă și alte feluri de răpitoare de zi, dar cele enumerate apar frecvent. Pe măsură ce te apropii de parcuri sau păduri, o să apară speciile de pițigoi și fringilide, adică cinteze, sticleți, florinți, scatii, cânepari și cănărași.
Ai putea să te întâlnești cu mai multe specii din familia ciocănitorilor, inclusiv cu ciocănitoarea de munte, care nu-i chiar o apariție de toată ziua. Poate și cu huhurezul mare, cu forfecuța care-i foarte frumos colorată, mierla gulerată sau brumărița de pădure.
Cum știi ce-ai văzut?
Cel mai bine e să ai cu tine un aparat foto. Chiar dacă fotografia e blurată, mișcată, întunecată sau a prins doar o parte din pasăre, de multe ori va fi suficientă. Birdwatcherii mai experimentați – îi găsești aici – sunt gata să te ajute să identifici pasărea.
Fii atent la mișcările, sunetele, formele și culorile atipice pe care le vezi pe crengile și trunchiurile copacilor. Cu puțin antrenament, pe xeno-canto, de exemplu, poți repera pasărea. În cazul unor specii, o poți și identifica, doar cu ajutorul sunetului.
Dacă n-ai aparat foto, notează-ți tot ce poți observa legat de pasăre: forma siluetei, mărime – ia un obiect de referință standard. Ține minte culoarea penelor, contrastele din penaj, forma ciocului, lungimea picioarelor păsărilor, zona în care ai văzut-o. Relevant e și comportamentul: pescuia, ciugulea, se rotea deasupra pădurii, urca în spirală pe scoarța copacului etc. Dacă o auzi cântând sau scoate altfel de sunet, înregistreaz-o cu telefonul.
Când ajungi acasă
Caută în determinator și vezi ce pasăre seamănă cu cea văzută de tine. Ca să fii sigur că o înveți corect, intră într-un grup de birdwatcheri și povestește ce-ai văzut. Sunt șanse mari să afli și alte lucruri interesante despre ea. Poți găsi alți pasionați sau prieteni noi cu care să ieși altă dată la păsări.
Deși în unele fotografii păsările par că „pozează” ca niște modele profesioniste, adevărul e că, la fel ca majoritatea sălbăticiunilor, păsările nu se bucură de interacțiunea cu noi. Noi suntem cei care le căutăm și, ca-n orice relație, e bine și politicos să le respectăm spațiul personal.
Păsările din parcurile din orașe tind să fie mai familiarizate și să tolereze mai bine apropierea oamenilor. Unele specii se vor simți în siguranță dacă rămâi la 15-10-5 metri de ele. Pe altele, cum sunt gâștele, le poți observa doar de la mare distanță, prin lunetă.
Cum îți dai seama dacă te-au observat și dacă le deranjezi
- Pasărea se oprește din activitatea pe care o făcea (ciugulitul penelor, hrănire, baie) și te privește.
- Pasărea își schimbă poziția corpului și se încordează. La ciufii de pădure, de exemplu, e ușor să-ți dai seama dacă te-au observat și prezența ta îi stresează. Cercul care le înconjoară fața se va transforma într-un „V” ascuțit. Pasărea își va subția silueta, pentru că încearcă să fie mai greu de observat.
- Pasărea își ia zborul și se îndepărtează de tine pe măsură ce pășești spre ea. Respectă-i spațiul personal. Rămâi pe loc, în liniște, și poate se va apropia treptat de tine, în timp ce caută hrană.
- Ciripitul de alarmă le anunță și pe celelalte că în zonă se află un potențial prădător – adică tu. 😊
Ce faci dacă păsările te-au observat
Dacă se întâmplă așa și ții la binele păsării, e bine să te retragi. Astfel îți cresc șansele să nu o sperii groaznic și să o revezi și altă dată în același loc. Când se feresc de noi, păsările își consumă degeaba energia obținută cu greu. Se expun altor prădători sau chiar își pot abandona cuiburile, ceea ce înseamnă din nou multă energie irosită.
Iarna, mai ales, o pasăre urmărită prea intens pentru fotografii și observații poate fi pusă în pericol pentru că își epuizează energia zburând de colo-colo. Dacă noaptea și frigul o prind cu o rezervă insuficientă de energie, întâlnirea cu un birdwatcher prea entuziast îi poate fi fatală.
E important pentru păsări să se poată hrăni în liniște, nestresate de prezența noastră.
La sfârșitul zilei …
Dacă totul merge bine, păsările vor rămâne liniștite după întâlnirile voastre. Tu te vei alege cu câteva ore de explorare în natură. Poate și cu ceva fotografii bune și prima ta listă de specii văzute.
Cum să maximizezi experiența
Alege-ți echipamentul de tură cu grijă. E important să te simți confortabil în bocancii sau pantofii de trekking când îi porți o zi întreagă. Când stai iarna pe malul unui lac și urmărești speciile de rațe și gâște, e foarte important să ai haine călduroase și rezistente la vânt. Sigur nu vrei să pleci acasă pentru că nu mai reziști la frig tocmai când ceilalți dezbat ce fel de cufundar a apărut pe apă.
Efectul
Când o să-ți dai seama că ai sărit de la birou în mijlocul unei ședințe, pentru că
- ai auzit un ciripit și vrei să vezi ce pasăre a fost
- în loc să mergi pe stradă cu ochii-n telefon, îi ții pe cer să vezi dacă nu cumva trece vreun răpitor sau stol interesant,
o să fie prea târziu. Felicitări, te-ai transformat în birdwatcher! 😊
Alte articole de citit pe această temă: Ce pui în rucsac dacă ești biolog de teren si Birdwatching sau observarea păsărilor