Acest articol este scris de către Marta Palii, antrenoare de escaladă
și co-fondatoare Ultrakids Camp - tabere pentru copii
https://www.facebook.com/Tabereultrakids
Scriu acest articol pentru că am primit de multe ori aceste întrebări:
- Cum îmi ajut copilul să fie mai descurcăreț?
- Ce pot face pentru ca fiul meu să aibă mai multă inițiativă?
- Cum transmit fiicei mele simțul responsabilității?
- Este potrivită o tabără de cățărare pentru copilul meu?
Escalada sportivă îi poate ajuta pe copii să își îmbunătățească toate aceste calități.
Din punc de vedere fizic, escalada sportivă este un sport complet:
- dezvoltă armonios toate grupele musculare,
- îi ajută pe copii la creștere, echilibru și coordonarea mișcărilor.
Din punct de vedere psihic, escalada oferă mai multe avantaje:
- dezvoltă curajul și încrederea în sine
- crește viteza de reacție
- încurajază cooperarea cu alți copii
- crește simtul de responsabilitate
Acest sport încurajează copilul să își depășească diferite frici si limite, fizice si psihice, ajutandu-l să progreseze și în alte medii, precum școală, gradiniță, acasă etc.
Din punct de vedere psihic, pe copii îi ajută să practice un sport în grup. Astfel, dacă are colegi care își înving teama la cățărare, copilul va accepta mai ușor această provocare și se va bucura și el de emoțiile și senzațiile date de acest sport, simțindu-se învingător și curajos.
Deși la prima vedere pare un sport extrem, daca este practicat corect, acesta nu prezintă riscuri. Din acest motiv, este recomandat ca primul contact cu escalada să fie sub indrumarea unui instructor sau a unei persoane experimentate.
În tabere, copiii se simt în siguranță totală, pentru că au sprijinul permanent al insructorilor și se folosesc echipamente profesioniste de cățărare.
Vîrsta potrivită petru începerea practicării escaladei sportive este de 5 ani, putînd fi dezvoltat in timp ca sport de performanță. Anul acesta a fost inclus pe lista Jocurilor Olimpice de la Tokyo, cu toate cele 3 probe: escaladă sportivă, bouldering și viteză.
Practicarea escaladei indoor și outdoor implică echipamentul special dedicat, care trebuie să fie de calitate, comod petru copii, dar, cel mai important, să nu folosim improvizații, pentru siguranța copiilor.
Hamul
Este important ca hamul să aibă centura și chingile pentru picioare cît mai late, pentru a oferi suport și confort sporit. Partea interioară a hamului trebuie să fie dublată cu mesh, ceea ce ajută la eliminarea transpiratiei și la uscare rapidă.
Există două variante de hamuri:
- hamul întreg, potrivit pentru copii mai mici (cum este hamul Singing Rock Zaza)
- hamul de escaladă sportivă cu forma clasică, similară cu a celor pentru adulți, dar dimensionat corespunzător (cum este hamul Singing Rock Ara)
Espadrilele
sau papucii de cățărat sunt întotdeauna produsul cel mai căutat, deorece copiii sunt în creștere. Asta înseamnă că espadrilele se vor schimba aproximativ o dată la un an. Important este să fie comozi, să nu jeneze piciorul copilului, cu un cauciuc aderent care permite stabilitate bună pe panou sau stîncă. Sistemul de închidere poate să fie cu scai, acesta se poate adapta la multiple tipuri și forme ale piciorului și este mai ușor de utilizat.
Există și espadrile pentru copii foarte mici.
Dar, pentru copiii mai mari, se pot utiliza mărimile mici ale espadrilelor pentru adulți, cum sunt La Sportiva Tarantula.
Casca
se folosește la escalada outdoor. Are rolul de a proteja de fragmente de stîncă, care pot cădea de la înalțime, sau alte scenarii care pot duce la lovituri în zona capului. Exista mai multe tipuri de căști, în funcție de materialele folosite și de producător. Modelele sunt fabricate special pentru copii.
- Multe dinte modele au reglaj în spate, pentru a se așeza cît mai bine pe cap, astfel încît să nu se miște.
- Chinga de sub bărbie are rolul de a fixa casca pe cap, indiferent de mișcarea utilizatorului.
Un model excepțional este Black Diamond Tracer.
Săculețul pentru magneziu
Este important să fie potrivit ca dimensiune, de aceea pentru copii au fost gîndite mărimi mai mici, care să le ofere confortul de a introduce cu ușurință mîna în el.
Un model este Black Diamond Mojo Kids.
Unde se poate practica escalada sportivă
Copiii pot practica acest sport atît indoor, pe perioada anotimpurilor reci, cît și outdoor, atunci cînd vremea o permite.
Un mediu bun pentru a face cunoștință cu acest sport, outdoor, sunt taberele pe care le oorganizez împreună cu colega mea. În cadrul acestora copiii învață noțiuni de bază despre escaladă, se bucură de acest sport în condiții de siguranță totală și își demonstrează că sunt curajoși și capabili. Ultrakids Camp este un proiect curajos și ambițios, prin care dorim crearea unei pasiuni pentru mișcare la munte, si educația pentru natură.
Din fericire, nivelul de performanțâ al sportivilor copii și juniori a crescut de la an la an. Fenomenul a luat o amploare din ce în ce mai mare și la noi în țară. Acestea s-au întîmplat în mare parte datorită numarului tot mai ridicat de practicanți, încă de la vîrste fragede. Mă bucur că pot lua și eu parte la această evoluție și că pot deschide calea în acest sport cît mai multor copii, prin cursurile pe care le țin.
Vă aștept la Sala de escaladă Gravity din Cluj-Napoca sau în natură, pentru a face cunoștință cu acest sport.
Despre mine
Mă bucur enorm să pot împărtăși cu tine, drag cititor, părinte sau iubitor de munte experieța mea dea lungul anilor în domeniul cel mai drag mie, escalada indoor și outdoor.
De mic copil am practicat multe sporturi, fiind un copil foarte activ dintr-o familie de sportivi de performanță. Mama a fost campioană și antrenor de atletism iar tatăl meu a fost practicant de lupte greco romane. De aici au urmat pentru mine 12 ani de gimastică, încheiați în urma unei accidentari. Am încercat ulterior mai multe sporturi, dar nimic nu mă mai atragea la fel.
Minunea sa întamplat în al doilea an de facultate, cînd am ieșit cu prietenii la escaladă la stîncă în Cheie Turenilor. De atunci practic și iubesc acest sport. De atunci transmit mai departe din experiența mea copiilor și adulților cu care lucrez în sală și in natură.