Sistem de hidratare versus bidon pentru apă
Ce variante există și care este diferența dintre ele?
Atunci cînd alegi un recipient pentru hidratare la munte, sunt cîteva caracteristici de care să tii cont:
- Volumul recipientului. Dacă faci o tură de 2-3 ore, probabil îți ajunge un recipient de 500-600ml. Dacă faci o tură de 7-8 ore, cu diferență mare de nivel, planifică să duci cu tine 2 litri de apă, sau pînă la 3 litri dacă este foarte cald. Ține cont și de sursele de apă de pe traseu, poți realimenta, dar nu te baza doar pe acestea.
- Materialul din care este recipientul. Acesta este important pentru greutatea recipientului. Diferențele de greutate între diverse variante sunt de ordinul gramelor, dar se adună la greutatea totală a echipamentului.
- Unde pui recipientul. Adică, un bidon sau un pet îl poți pune în rucsac sau într-un buzunar exterior, dacă este mic. Nu la orice rucsac buzunarele exterioare sunt suficient de mari încît să încapă un bidon de 2 litri. Pentru sistemul de hidratare, majoritatea rucsacurilor au buzunar dedicat, interior sau exterior.
Ține cont de aceste caracteristici atunci cîn alegi recipientul și citește în continuare ca să vezi ce avantaje are un sistem de hidratare versus un bidon pentru apă.
De ce să renunți la simplul pet și să folosești un sistem de hidratare?
Pentru că sistemele de hidratare mai nou inventate îți pot oferi confort în plus.
Dacă ai confort, poți să te bucuri de peisaj, în loc să te concentrezi pe diverse neajunsuri.
Argumentul protejării mediului este și acesta important.
Dacă ești deja conștient de acest lucru, bei apă de izvor (dacă ai o sursă) sau de la robinet, folosirea, dar mai ales refolosirea recipientului pentru apă este un gest mic în plus pentru protejarea mediului.
- Bidon din plastic
- Bidon din inox
- Bidon din aluminiu
- Bidon flexibil, din silicon
- Bidon din titan
- Sistem de hidratare
- Termos
1. Bidonul din plastic
Plasticul din care este realizat este un plastic cu calități bune, îl găsești cu denumirea de Food Grade, adică este potrivit pentru a transporta alimente.
Una dintre variantele uzuale se numește TRITAN.
Acest plastic are calitatea de a nu absoarbe mirosurile, si este BPA Free, adică nu conține Bisphenol, o componentă toxică a plasticului.
Ca aspect, este neted, lucios, rigid.
2. Bidonul din inox
Inoxul este unul dintre cele mai rezistente materiale, cu marele avantaj că poate fi spălat de nenumărate ori, fără a se deteriora.
Nu are nici un fel de componente toxice, nu absoarbe mirosuri.
Există variante cu diverse sisteme de închidere și de băut
- clasice, cu capac care se înșurubează
- cu sip, o valvă glisabilă, din care se poate bea direct, fără să desfaci capacul
Găsești variante aici.
3. Bidonul din aluminiu
În ultimii ani, bidoanele din aluminiu sunt mai puțin populare. Acest material este apreciat ca nefiind potrivit pentru alimente.
Bidoanele fabricate din acest material au în plus un strat protector pe interior, îl găsești cu denumirea de coating. Acest strat permite bidoanelor să fie folosite pentru băuturi.
De ce se mai folosește totuși acest material, pentru că este ușor, iat prețul lui nu este exagerat de mare.
Aici sgăsești variante de bidoane din aluminiu.
4. Bidonul flexibil din silicon
Bidoanele flexibile din silicon au anumite avantaje.
- Se așază mai bine în orice buzunar, față de un bidon care are nevoie de spațiu ca să își păstreze forma
- Odată golite, ocupă mai puțin loc în rucsac
Ce diferă la aceste bidoane flexibile?
- Volumul, care este de la 300ml pînă la 3l cele uzzuale. Mai există variante care merg de la 3l pînă la 20l, care sunt proiectate pentru ture lungi, cu caravane sau rulote, nu sunt dedicate turelor cu rucsacul în spate.
- Modul de închidere. Unele au valva din silicon, altele din plasic, de multe ori acoperite cu un capac protector. Toate sunr proiectate în așa fel încît să bei din ele foarte ușor.
- Izolația termică. Există variante care au izolație termică, utilă fie vara, cînd este foarte cald și un lichid rece este binevenit, fie iarna, cînd poți transporta un ceai care să nu se răcească complet. Să nu te aștepți să se comporte ca un termos, dar va fi mult mai bine față de un bidon neizolat. O variantă găsești aici.
Alegerea unei variante este o chestiune de preferințe, nu poți spune că doar una dintre ele este bună.
Găsești variante aici.
5. Bidonul din titan
Titanul este un metal extrem de ușor, rezistent, nu absoarbe mirosuri. Este folosit de multe ori la vasele pentru camping, sau, mai bine zis, pentru mers cu rucscul în ture lungi, datorită greutății mici.
Prețul lui este cel mai mare dintre bidoane. Dacă te hotărăști să îl cumperi, faci o alegere pentru mulți ani de acum înainte.
Variante aici.
6. Sistemul de hidratare
Un sistem de hdratare este compus dint-un rezervor flexibil, care seamană cu o pungă, și un furtun, de asemenea flexibil, dotat cu o valvă prin care bei.
Care sunt avantajele unui sistem de hidratare?
- Cel mai important avantaj este faptul că poți să bei din mers, fără să fii nevoit să te oprești, să dai jos rucsacul și să scoți un bidon cu apă.
- Acest lucru este util atunci cînd efortul fizic este mare, la urcare de exemplu, sau la alergare. Pentru că poți să bei mai dei, este posibil să observi că bei mai puțină apă de fiecare dată. Este foarte util în turele lungi, cînd nu ești sigur dacă ai sursă de apă pe traseu.
- Un alt avantaj este că poți umple sistemul chiar dacă izvorul are debit foarte mic. Acest lucru este posibil tocmai fiindcă rezervorul este flexibil, iar modul de închidere seamnă cu o pungă cu zip.
- Capătul dinspre rezervor al furtunului este amplasat în partea de jos, astfel încît, dintr-un rezervor proiectat bine, poți bea și ultima picătură de apă.
- Pentru iarnă, există varianta de sistem și furtun izolate termic, pentru ca să nu înghețe.
Găsești variante aici.
Întreținerea unui sistem de hidratare
Este foarte important ca, la întoarcerea din tură, să golești sistemul de hdratare, să îl speli și să îl usuci, înainte de a-l depozita. Astfel, te asiguri că apa din interior nu va avea un miros neplăcut, care să se transmită sistemului.
7. Termosul
Termosul este poate cel mai cunoscut recipient pentru lichide. Este echivalentul unui bidon, plus izolația termică. Cîte ore ține cald sau rece, greutăți, volume și branduri sunt calități care vor face subiectul unui alt articol.
Găsești variante aici.
Mai jos este un video despre sistemele de hidratare de la Osprey, unde poți vedea cum se folosesc și se întrețin aceste sisteme.