Având o greutate relativ scazută, sacul de dormit îți permite să îți fie cald și bine în ciuda frigului unei nopti la altitudine. Prețurile sacilor de dormit diferă în mare în funcție de raportul proprietăți termice versus greutate.
Principiul termic al sacilor de dormit se bazează pe menținerea unui strat de aer care nu circulă în jurul corpului tău. Acest aer este încălzit de temperatura corpului, iar sacul formează o barieră între acest aer și solul mai rece sau aerul exterior. Cu cât este mai puțin aer de încălzit, cu atât te încălzești mai repede, în același timp acest lucru ajută și la păstrarea aerului cald mai bine.
Ce interval de temperaturi să aleg ?
Mai jos găsiți o clasificare generală a sacilor de dormit, după intervalul de temperaturi:
- Saci de dormit de vară – temperatura de confort peste +1°C, extrema -6°
- Saci de de dormit de 2-3 sezoane – temperatura de confort între -4°C și +1°C, extrema -15°
- Saci de dormit de iarnă, 3-4 sezoane – temperatura de confort între -15°C și -5°C, extrema -28°
- Saci de dormit pentru expediții – temperatura de confort sub -15°C, extrema sub -28°. De multe ori îi găsiți incluși în categoria de saci de iarnă.
În nopțile calde, la toti sacii de dormit puteți întotdeauna aduce un plus de ventilație folosind fermoarul dublu pentru a deschide sacul la picioare, sau prin folosirea acestuia pe post de pătură, cu fermoarul deschis complet.
Izolație termică : puf sau izolație sintetică ?
Izolația termică a sacului de dormit (umplutura) nu produce caldură. În schimb, funcționează prin minimizarea pierderilor căldurii pe care corpul le produce în timp ce dormi. Pentru acest lucru, există două tipuri comune de izolație termică:
- Puf
- Izolația termică sintetică
Care este diferența dintre cele două?
-
Puful
Cel mai cald și ușor este puful.
Din acest motiv, puful este cel mai bun pentru sacii de iarnă sau temperaturi scăzute, cu probabilitate mică de ploaie.
Puful folosit la sacii de dormit este de rață sau gâscă, colectat de pe burta acestora. Aceast material natural este un izolator excepțional. Puful de calitate superioară de obicei este colectat de la gâște, deoarece puful acestora oferă o putere de acoperire mai mare. Puterea de acoperire se referă la numarul de centimetri cubi ocupati de 1 gram de puf. Cu cat este mai mare acest număr, cu atât este nevoie de mai puțin puf pentru a obține clasificarea de temperatură dorită. Pentru că acest puf nu se găsește la tot pasul, de obicei prețul crește odata cu calitatea.
Dacă se umezeşte, puful îşi pierde calităţile termoizolatoare. Dacă se udă, este aproape imposibil de uscat în decursul unei drumeţii montane. Nu este recomandat în climat umed, şi de regulă este mai scump decât un sac cu umplutură sintetică. Puful de pinguin nu se mai foloseşte pe post de umplutură, acest animal este ocrotit.
Sacii de dormit de calitate superioară folosesc un material textil de acoperire tratat pentru a respinge apa (DWR). DWR-ul ajuta apa să alunece în loc să se îmbibe în material. DWR este acronimul pentru durable water repelent.
-
Izolația termică sintetică (fibra sintetică)
Izolația termică sintetică (de obicei poliester) reține mai multă caldură chiar și când sacul este ud. În concluzie, este o alegere mai bună în climate umede. Fibrele se usucă mai repede, sunt non-alergice, iar sacii de calitate pot ajunge la greutăți apropiate de ale celor cu puf. Dezavantajele sacilor sincetici este că oferă mai puțin comfort termic comparativ cu greutatea lor. În plus, puterea de izolație a acestora scade cu fiecare împachetare a acestora în sacii de compresie. Sunt mai multe tehnologii și brand-uri pentru acest tip de izolatie, dar factorul de bază este dacă filamentul este scurt sau continuu.
Fibra sintetică cu filament scurt
de exemplu PrimaLoft, este o alegere excelentă. Aceste filamente sunt împachetate dens pentru a împiedica pierderea de caldură. Aceasta face ca sacul de dormit să se simtă moale și flexibil, similar cu un sac umplut cu puf. De asemenea, aceasta ajută ca și compresia acestuia să fie mare. Dezavantaj: sunt mai putin rezistenți in timp.
Fibra sintetică cu filament continuu
de exemplu Polarguard, este compusă dintr-un filament continuu mai gros cu rezistență sporită. Acesti saci de dormit oferă o senzatie mai dură, și oferă compresie mai mică fată de cei din fibra sintetică, cu filament scurt.
Ce tip de izolație termică ți se potrivește ?
Pentru un preț mai mic și o performanță bună, alege un sac de dormit cu fibra sintetică. Cei cu fibră sintetică cu filament scurt oferă o compresabilitate excelentă, pe cand cei cu fibra sintetica, cu filament lung sunt mai aerisite și mai durabile. Fibra sintetica este mai potrivita pentru un mediu umed.
Ține cont de greutarea sacului, dar nu omite faptul că un sac cu fibră sintetică ușor (în jur de 1kg) va fi cel mai probabil un sac de vară.
Pentru căldură, ture de iarnă, compresabilitate și durabilitate mai mare alege un sac de dormit cu puf. Cu toate că va costa mai mult, merită investiția pe termen lung.
Ce înseamnă CUIN?
CUIN înseamnă puterea de umplere a pufului, acronimul vine de la Cubic Inch Per Ounce. Cu cât puful este mai fin, cu atât va fi capabil să umple un volum mai mare la o greutate mai mică. (Vă amintiți, de la școală, povestea cu kilogramul, puful și plumbul?)
Valorile CUIN încep de la 400 și merg până la 900.
- 400-500 – puf de calitate bună, e posibil să fie amestecat cu pene. Se folosește și la geci cu puf mai simple, sau la saci de dormit pentru vară, pentru temperaturi medii
- 500-750 – puf de calitate foarte bună. Se folosește la gecile de munte și la sacii de dormit pentru temperaturi scăzute
- 750-900 – puf de cea mai bună calitate. Se folosește la îmbrăcăminte și saci de dormit pentru expediții și condiții extreme. Este cel mai compresibil, adică, aceeași cantitate de puf ca și unul de 400, de exemplu, va umple un volum mult mai mare.
Factori ce afectează confortul termic
În afara sacului de dormit, următorii factori influențează căldura și confortul :
- Izoprenul – salteaua de dormit izolantă
- Cortul – ce caracteristici are cortul pe care îl folosești
- Metabolismul corpului – poți fi friguros sau te poti încălzi mai repede decât alții
- Sexul – femeile în general preferă saci de dormit mai calduroși
- Îmbrăcăminte – ce porți pe tine în interiorul sacului de dormit poate face diferența (excemplu : pantaloni de corp subțiri vs. pantaloni de polar)
- Gluga – sacii de dormit cu glugă sunt mai utili in nopțile reci pentru că rețin căldura mai bine la nivelul capului
- Hidratarea – starea de hidratare poate afecta temperatura corpului (pont: bea ceva cald înainte de culcare)
- Starea de oboseală – dacă ești obosit, vei avea senzația de frig mai puternică. Pare neimportant, dar imaginează-ți că ai facut 25 de km cu un rucsac de 15kg în spate, pe ploaie și vânt puternic, pe o pantă înclinată.
Sacii de dormit feminini
În ultimii ani, adaptarea sacilor de dormit pentru femei a crescut foarte mult. Acești saci sunt special creați și lucrați pentru a fi potriviți cu conturul feminin și metabolismul specific. Trebuie să specificăm că majoritatea sacilor de dormit sunt totuși unisex.
Comparativ cu sacii de dormit bărbătești, cei feminini au de obicei caracteristicile:
- Lungime mai mică
- Mai înguști
- Porpoțional mai lați in jurul coapselor
- Izolație termică suplimentară în partea superioară și la picioare
Clasificarea temperaturii sacilor, standarde EN și metodologie
Modalitatea de clasificare a sacilor de dormit nu este standard (sau cel putin nu este măsurată după standarde la toți sacii de dormit). Din această cauză, temperaturile indicate la unii saci s-ar putea să difere de cele reale. Temperatura de confort înseamnă temperatura la care un sac de dormit îi va ține de cald unui individ mediu (d.p.d.v. statistic).
Aceste clasificări, chiar și cele standard, pot să difere în funcție de metabolismul corpului tau. Spre exemplu, ele diferă de la femei la bărbați (în medie femeile sunt mai friguroase decât bărbații). Cel mai bine este să luați aceste clasificări ca un ghid, nu ca fiind garantate.
Norma EN 13537
Această normă se folosește pentru clasficiarea temperaturii. Acest protocol de testare este deja în funcțiune de câtiva ani în Europa.
Temperaturile indicate pe sacii de dormit, conform normei EN 13537 sunt calculate cu un manechin echipat cu senzori de temperatură și radiatoare, îmbracat cu tricou cu mânecă lungă, pantaloni de corp, șosete până la genunchi și căciulă. Acest manechin este încălzit pentru a simula încălzirea corpului uman iar măsurătorile sunt făcute la suprafața pielii manechinului.
Folosirea acestei metodologii produce clasificări ale temperaturii în care poți avea încredere și te ajută să compari sacii de dormit produși și de alte firme conform acestor standarde.
Linkuri utile
Aici găsești review-uri pentru următoarele modele de saci de dormit: Marmot Hydrogen, Marmot Phase, Marmot Lithium, toți cu puf.
Citește aici articolul Cum speli o geacă sau un sac de dormit cu puf
Dacă vrei să citești un articol despre un alt material natural, și anume lîna Merino, găsești un articol aici.