Acest articol este scris de Andrei Verdeanu, alpinist.
Un rucsac versatil pentru alpinism și nu numai
Găsirea unui rucsac specializat pe un singur domeniu sau nișă de utilizare, adesea poate fi un proces mai laborios decît s-ar crede. Mai ales pentru cei foarte pasionați și dedicați. Luînd în considerare și abundența (adesea cauzatoare de și mai multă confuzie), în ceea ce priveste firmele, modelele și caracteristicile lor, acest proces se poate ușor transforma într-o adevarata provocare.
Concret, cam aceleași lucruri se pot spune și despre rucsacurile care se adresează celor care practică alpinismul, în genere, precum și activități conexe – escaladă sportivă la faleză, cățărare de mai multe lungimi de coardă, cățărare mixtă, cățărare pe gheață și altele.
Opțiunile sunt relativ multe și aici. Doar că, adesea, producătorii încearcă să se axeze în jurul cîtorva trăsături care s-au dovedit în timp a fi esențiale pentru utilizare în asemenea scenarii.
Mai mult decît atît, unii producători nu doar încearcă, dar chiar reușesc să ofere aceste trăsături “mitologice”, dorite de catre cei pasionați de astfel de activități.
Bineînțeles, este vorba despre cei de la Osprey, care nu au nevoie de nici o prezentare în lumea rucsacurilor, și de al lor model Mutant 22.
Primele impresii
Primele impresii referitoare la rucsac sunt bune (ca de obicei, pentru un pasionat aflat la al 6-lea sau rucsac Osprey). Calitatea materialelor folosite și felul în care sunt asamblate nu lasă nimic de dorit. Fără material în exces, fără cusături neglijente sau cu fire care atîrnă, totul e bine închegat, solid, rezistent.
Fiind in cautarea unui rucsac pentru alpinism, mai exact pentru ascensiuni mai scurte sau cu echipament ușor, personal mereu am căutat cîteva caracteristici de bază, și anume:
- minimalismul (fără compartimente multiple în interior, fără buzunare externe, fără chingi sau elastice sau alte elemente care să atîrne și să poată fi agățate ușor)
- un profil cît mai redus (atît vertical, cît și lateral, care să nu deranjeze deloc în utilizare)
- greutate redusă (din motive obiective)
- materiale rezistente (la abraziune și la apă)
- elemente funcționale specifice (prindere pentru coardă, prindere pentru pioleți, prindere pentru carabiniere)
Rucsacul Osprey Mutant 22 bifează toate căsuțele de mai sus și face asta cu brio.
În uz
- În decursul celor doi ani de cînd am rucsacul, am încercat să îl folosesc în circumstanțe cît mai variate și să nu îl menajez deloc. Practic, am stors orice gram de utilitate din el. Și nu a dezamăgit.
- L-am folosit în trasee de cățărare de mai multe lungimi de coardă, cățărare pe gheață, cățărare mixtă, excursii de una sau două zile, în rutina cotidiană ca rucsac pentru cumpărături. Ba chiar și pentru antrenamentul cu greutăți la sală. Faptul că este construit atît de minimalist și simplu, îi oferă o versatilitate foarte mare în utilizare. Chiar dacă, în esență, este construit în mod special pentru alpinsm.
Caracteristici
- Cele 2 elemente de prindere de pe exterior, împreună cu prinderea pentru coardă, pot servi ca puncte de ancorare. Sunt utile în caz că se dorește a atîrna rucsacul la parcurgerea unui horn într-un traseu de cățărare, sau, pentru transportul carabinierelor și a altor accesorii.
- Prinderile pentru pioleți sunt printre cele mai bine gîndite, dacă nu chiar cele mai bune întîlnite pînă acum. Sînt simple și oferă o prindere fermă, fără jocuri. Nu e nevoie să utilizăm vreo tehnică specială sau sa strîngem ceva chingă în plus, ceea ce chiar nu vrem să facem cînd afară este foarte frig și mai avem și mănuși groase pe mîini.
Detalii
Chingi și fermoare
- Cele două chingi cusute, care se află de-o parte și de alta a feței rucsacului, oferă multiple puncte de ancorare. În unele excursii chiar le-am utilizat, împreună cu un elastic, pentru a transporta pe exterior alte piese de echipament.
- Fermoarul este supra-dimensionat și foarte rezistent, n-am reușit să îl stric oricît de neglijent l-am operat.
- Buclele folosite pentru strîngere sînt și ele foarte bine gîndite. Sunt comode și ușor de folosit, chiar și cu mănuși groase, iarna.
Impermeabilitatea
Impermeabilitatea rucsacului este bună, dar nu totală. Am avut nefericita întamplare să cad în rîu cu tot cu rucsac. Chiar dacă toată aventura a durat aproape 1 minut, continuțul rucsacului a rămas uscat.
Punctul forte
Nu în ultimul rînd, construcția și durabilitatea rucsacului, împreuna cu minimalismul, reprezintă cred punctul forte. Dupa multe aventuri și diverse împunsături de la pietre, colțari, pioleți, materialul nu prezintă nicio zgîrietură. Ba chiar și după ce a fost scăpat 70m într-o prăpastie. Nici nu dă semne că se uzează prea repede. Fundul rucsacului, precum și partea frontală prezintă un material dublat. După toate stradaniile mele, cînd am lăsat rucsacul pe jos peste tot sau am stat pe el, nu dă semne sa cedeze.
Ce nu mi-a plăcut
Aici mă pot referi doar la culoare. Oricît de mult îmi place combinația de culori actuală, sînt conștient că o culoare mai țipătoare, precum un roșu aprins sau verde fluo, ar fi mult mai ușor de observat în situații de urgență pe munte. Dar poate că edițiile viitoare ale rucsacului vor lua în calcul și aspectul acesta.
Concluzii
- Din punctul meu de vedere, Osprey Mutant 22 este companionul ideal pentru cățărare, fie că e vorba despre trasee de mai multe lungimi de coardă, cățărare pe gheață sau scrambling alpin. Dar se simte la el acasă și într-o excursie de o zi sau o simplă plimbare pînă la faleza de cățărare.
- Fiind minimalist și cu o construcție atît de simplă, adesea devine insesizabil în utilizare. Minimalismul este ideal în traseele de cățărare, unde vrem să avem cît mai multă lejeritate.
- În orice caz, nu trebuie să lăsam această simplitate să ne înșele. Trăsăturile esențiale ale unui rucsac pentru alpinism, ușor, cu profil redus și extrem de practic, cu elemente funcționale, sunt la ele acasă și așteaptă să fie folosite în orice clipă.